Nazwy regionane:
- barabola – gwara kresowa – Lwów,
- kompera – język łemkowski,
- kartofel (z niem. Kartoffel) – zwłaszcza śląsk, ale także w całym kraju,
- pyra – gwara poznańska,
- grula – gwara góralska (wschodnie Podhale),
- bulwa – język kaszubski,
- perka (dawniej) od Peru,
- rzepa – Orawa, zachodnie Podhale.
Ziemniak (Solanum tuberosum L.) – gatunek rośliny należący do rodziny psiankowatych. Nazwa „ziemniak” odnosi się do całej rośliny i do jej jadalnych, bogatych w skrobię bulw pędowych, z powodu których ten gatunek uprawia się na skalę masową.
Roślina wywodzi się z Ameryki Południowej, gdzie zaczęto ją uprawiać już tysiące lat temu. Ziemniak został przywieziony do Europy w końcu XVI wieku, a w ciągu następnych stuleci stał się jednym z podstawowych składników jadłospisu na całym świecie.
Podstawowym składnikiem odżywczym ziemniaka jest skrobia, która w zależności od odmiany stanowi od 12% do 21% świeżej masy bulw. Składniki mineralne takie jak wapń, chlor, żelazo, jod czy siarka stanowią od 0,5 do 2% masy bulw. Ziemniaki są także ważnym źródłem witaminy C, PP, B1, B2 i B6.
W ramach akcji szkolnej propagującej jedzenie ziemniaków poprosiliśmy naszych uczniów o wykonanie potraw z ziemniaków. Zapraszamy do galerii.
Zamieszczamy też przykładowe przepisy wysłane przez uczniów.
Zespół koordynacyjny
Sałatka ziemniaczana
Składniki:
– 8 ziemniaków,
– 3 marchewki,
– 4 ogorki kiszone,
– 200 g kukurydzy,
– 150 g groszku,
– 20 g pora,
– 6 jajek,
– szczypiorek,
-sól, pieprz, majonez, musztarda, papryka słodka.
Sałatka ziemniaczana.
Przepis:
- Potrzebne będą:
– 3 – 4 ziemniaczki
– garść rukoli
– 2 łyżki majonezu
– (można dodać też ogórka kiszonego ale ja nie dodałam)
- Sposób przygotowania:
– obrać ziemniaki i gotować na wolnym ogniu w lekko osolonej wodzie przez około godzinę, po ostudzeniu pokroić je w drobną kosteczkę i włożyć do miski,
– wymieszać z majonezem i garścią rukoli.
Sałatka jest gotowa. Smacznego.
Sałatka ziemniaczana
Składniki:
ziemniaki – 4 sztuki
jajka – 2 sztuki
cebula czerwona – 1 sztuka
ogórki kiszone – 3 sztuki
majonez – 3 łyżki
szczypta soli, pieprz
natka pietruszki do smaku i do ozdoby
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki kroję w większą kostkę. Ogórki kiszone i jajka kroję w mniejszą kostkę. Cebulkę obieram i drobno siekam. Do miski dodaję pokrojone ziemniaki, ogórki kiszone, jajka, cebulkę i pokrojoną natkę pietruszki. Dodaję majonez i mieszam. Na koniec doprawiam sałatkę do smaku solą i pieprzem i przyozdabiam natką pietruszki. Wstawiam do schłodzenia do lodówki na kilka godzin. Smacznego.