Obchody tego święta przypadają na 16 października. My zaczęliśmy świętować już we wtorek 5 października. Rano zapach świeżo upieczonego chleba, który otrzymaliśmy od zaprzyjaźnionej piekarni „PSS Społem”, przyciągnął prawie wszystkich uczniów do przygotowanych w holu szkoły stoisk z różnorodnym pieczywem.
Uczniowie mieli okazję poznać smak różnych odmian chleba, takich jak: gryczany, kukurydziany, żytni, pszenny pytlowy, razowy na zakwasie, orkiszowy, z kminkiem, makiem i inne.
Na Wirtualnej Gazetce Szkolnej wyświetlono historię powstania chleba, a także przepis na pyszny chleb na zakwasie. Na godzinach wychowawczych uczniowie poznali pracę wielu ludzkich rąk (rolnika, kowala, młynarza, piekarza, kierowcy, sprzedawcy), dzięki którym produkt finalny w postaci chleba trafia na nasze stoły – obejrzeli filmy „Od ziarenka do bochenka”. Uczniowie poznali korzyści wynikające ze spożywania chleba żytniego – jego wartość odżywczą.
Celem akcji było propagowanie zdrowotnych właściwości chleba, szczególnie żytniego i na zakwasie, jak również promowanie zasad zdrowego odżywiania oraz zachęcenie wszystkich do „zdrowego stylu życia”.
Chleb od dawien dawna był i jest najważniejszym składnikiem naszej diety. Zajmuje szczególne miejsce na naszym stole. Każdy kraj ma swoje, czasem pilnie strzeżone receptury i metody wypieku chleba. Jakość i smak pieczywa zależy od mąki, pieca, ludzi, którzy go wyrabiają.
Priorytetem akcji „Tydzień chleba w szkole” było uświadomienie uczniom, jak ważny jest chleb w naszej tradycji, jak wielką jest wartością.