Czy jesteśmy w stanie na nowo wyobrazić sobie świat, w którym czyste powietrze, woda i żywność są dostępne dla wszystkich, gdzie miasta nadają się do życia, a ludzie mają kontrolę nad swoim zdrowiem i zdrowiem planety?
W Światowym Dniu Zdrowia 2022, WHO skupi globalną uwagę na pilnych działaniach niezbędnych do utrzymania ludzi i planety w zdrowiu oraz wspierania ruchu na rzecz tworzenia społeczeństw skoncentrowanych na dobrobycie. Tegorocznym hasłem obchodów Światowego Dnia Zdrowia 7 kwietnia 2022 jest :
„Our planet, our health – Nasza planeta, nasze zdrowie.”
Nasze decyzje polityczne, społeczne i handlowe napędzają kryzys klimatyczny i zdrowotny. Ponad 90% ludzi oddycha niezdrowym powietrzem wynikającym ze spalania paliw kopalnych. W ogrzewanym świecie komary rozprzestrzeniają choroby dalej i szybciej niż kiedykolwiek wcześniej. Ekstremalne zjawiska pogodowe, degradacja gruntów i niedobór wody powodują przemieszczanie się ludzi i wpływają na ich zdrowie. Zanieczyszczenia i tworzywa sztuczne znajdują się na dnie naszych najgłębszych oceanów, najwyższych gór, i trafiły do naszego łańcucha pokarmowego. Systemy produkujące wysoko przetworzoną, niezdrową żywność i napoje napędzają falę otyłości, zwiększając liczbę nowotworów i chorób serca, jednocześnie generując jedną trzecią globalnej emisji gazów cieplarnianych.
Podczas gdy pandemia COVID-19 pokazała nam uzdrawiającą moc nauki, uwydatniła również nierówności w naszym świecie, podkreśliła pilną potrzebę stworzenia zrównoważonych społeczeństw dobrobytu. Gospodarka dobrobytu ma na celu dobro człowieka, równość i zrównoważony rozwój ekologiczny.
Co możesz zrobić, aby chronić naszą planetę i nasze zdrowie?
- Podziel się swoją historią: nasza planeta, nasze zdrowie.
- Podnieś głos i domagaj się działań na rzecz klimatu, aby chronić swoje zdrowie.
- Działaj, inspiruj innych” – dołącz do naszego planu:
- Chodź lub pedałuj do szkoły, pracy przynajmniej jeden dzień w tygodniu. Wybierz transport publiczny.
- Zmień dostawcę energii na produkującego ją ze źródeł odnawialnych; nie ogrzewaj pomieszczeń powyżej 21,5°C; wyłącz światło, gdy nie ma nikogo w pokoju.
- Kupuj świeże artykuły spożywcze od lokalnych producentów i unikaj wysoko przetworzonej żywności i napojów.
- Kupuj mniej plastiku; używaj toreb spożywczych nadających się do recyklingu.
(Program prozdrowotny)