16 października obchodzimy Światowy Dzień Chleba – święto, które w Unii
Europejskiej obchodzone jest od wielu lat, a które zostało zapoczątkowanie przez Światową Unię Piekarzy.
Tego dnia w holu głównym zostało wystawione różnorodne pieczywo, (m.in: bułki grahamki, wrocławskie, bagietki, żytnie, italomix, karotka, paluchy Victor, chleb IG, chleb Victor, graham, rodzinny, kaszubski) dostarczone przez zaprzyjaźnioną piekarnię PSS Społem.
Na Wirtualnej Gazetce Szkolnej wyświetlono historię powstania chleba, a także przepis na pyszny chleb na zakwasie. Na godzinach wychowawczych uczniowie poznają pracę wielu ludzkich rąk (rolnika, kowala, młynarza, piekarza, kierowcy, sprzedawcy), dzięki którym produkt finalny w postaci chleba trafia na nasze stoły – obejrzą lub już obejrzeli film „Od ziarenka do bochenka”. Uczniowie mają okazję do degustacji różnorodnego pieczywa, a tym samym zapoznają się z nowościami oferowanymi przez PSS „Społem”. Poznają korzyści wynikające ze spożywania chleba żytniego – jego wartość odżywczą. 16 października już od rana zapach świeżego pieczywa wabił uczniów na parter, gdzie wystawione było stoisko z wypiekami. Każdy mógł popróbować i znaleźć coś dla siebie a kolejne kromki rozchodziły się, jak przysłowiowe „ciepłe bułeczki”.
Celem akcji jest propagowanie zdrowych właściwości chleba, szczególnie żytniego i na zakwasie, jak również promowanie zasad zdrowego odżywiania oraz zachęcanie wszystkich do „zdrowego trybu życia”.
Bardzo dziękujemy.
Szczególnie ciepłe podziękowania ślemy Powszechnej Spółdzielni Spożywców „Społem”, bez ofiarności której nie odbyłoby się to Święto. ..