W związku z akcją „Tydzień chleba w szkole” nagłośniliśmy zdrowotne właściwości chleba, szczególnie żytniego i na zakwasie, jak również promowaliśmy zasady zdrowego odżywiania.
Chleb od dawien dawna był i jest najważniejszym składnikiem naszej diety. Chleb zawsze był czymś ważnym, szczególnym na naszym stole. Pamiętamy zapewne, szczególnie nasi rodzice, jak Babcia przed krojeniem chleba na kromki kreśliła na nim znak krzyża,
a kromkę, która upadła na podłogę należało podnieść i pocałować – jako nasze przeproszenie za nieuwagę. Teraz kupujemy chleb już pokrojony na kromki, gotowy do spożycia. Zmieniał się jego wygląd, smak i skład surowca. Dawniej życzyli sobie „aby Ci nigdy chleba nie zabrakło”.
Serdecznie dziękujemy za udzieloną pomoc Społem – Powszechnej Spółdzielni Spożywców w Głogowie, rodzicom uczniów, oraz nauczycielom zaangażowanym w realizację projektu.