Małymi kroczkami zbliża się okres Świąt Bożego Narodzenia, czas świątecznych wypieków. W związku z tym uczniowie z klas trzecich uczęszczający do świetlicy szkolnej w dniu 14 listopada wzięli udział w warsztatach piernikowych, które odbyły się w Zespole Szkół Ekonomicznych. Uczniowie pod opieką nauczycieli zawodu, mieli okazję nauczyć się wypieku i dekorowania pysznych, świątecznych pierników. Upieczone pierniczki dekorowały mając do dyspozycji mnóstwo dekoracyjnych posypek i kolorowego lukru. Zdobienie pierniczków sprawiło naszym uczniom wielką radość, a jednocześnie w sposób miły i praktyczny utrwaliło tradycje zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia.
Udostępniamy sprawdzony przepis na pierniczki.
Pierniczki drobne na święta
-1 kg mąki + 30 dag mąki do podsypania, razem 1,5 kg
-30 dag smalcu,
-3 jajka,
-0,5 kg miodu,
-1 szkl. cukru,
-przyprawa do pierników,
-1 szkl. naparu z kawy, 2 łyżeczki kawy sypanej
-2 łyżki kakao,
-3 łyżeczki sody,
-3 łyżeczki amoniaku,
– cukier puder 3 paczki po 0,5 kg do lukru razem 1,5 kg
Smalec stopić z miodem, cukrem, przyprawą do pierników, kakao – ostudzić, dodać pozostałe składniki – wymieszać. Rozwałkować, wykrawać drobne pierniczki, piec. Polukrować lukrem (cukier puder rozprowadzić wrzątkiem)
ELEMENTY dekoracyjne kolorowe posypki, pisaki lukrowe różne kolory wg uznania